Culture Under the Stars

Meghívtak Londonba egy szimpóziumra, a „Kultúra a csillagok alatt” volt a címe. A közösségi kertek mentén találtak meg, mindig meglep, amikor kiderül, hogy külföldön is van híre annak, amit csinálok. Gyorsan rájöttem, hogy a közösségi kertek nem igazán passzol a témához, ezért inkább a Margitszigetet választottam, sokkal szebb és történelmibb eset, mint a kertek. Az előadást elsősorban egy történelmi – kronológiai vonalra fűztem fel,  és ebbe építettem bele a sziget kulturális vetületeit, úgy mint az építészetet, a botanikát, a gyógyvíz kultúrát, a kulturális létesítményeket, a sport élet fejlődését, és természetesen a vendéglátást. A Margitsziget egy jó téma, bármennyire is sziget, rajta is átsöpört a történelem jó néhányszor, bőven volt miről beszélni. Külön köszönöm Ferkai Andrásnak és Bodóczky Caroline-nak hogy segítettek felkészülni az előadásra.

A konferenciára hét európai országból hívták az előadókat, mindenki a parkok és a kultúra kapcsolata mentén beszélt. Az érdekesség az volt, hogy ez a konferencia volt az utolsó EU által fizetett „zöld” projekt Londonban, aztán március végén jön a Brexit, azt még senki nem látja, hogy mi lesz azután. Az biztos, hogy ilyen eseményeket jó ideig nem fognak szervezni.  

Maga a London Garden Museum egy gyönyörű hely. Egy középkori lakótorony a főépület és mellé építettek egy gótikus templomot, ami később a Múzeum épülete lett.

Nagyon jó helyen van, közel a Parlamenthez, a Temze túlpartján.

Egy régi metszeten így nézett ki a környék, középen látszik a lakótorony. Körülötte még minden park volt.

 

A belső udvar, kávézóval.

Belül megmaradt a templomi jelleg és ez a tér adja a Garden Museum keretét.

Régi és furcsa kertészeti szerszámokat, kellékeket gyűjtöttek össze, sok kifejezetten vicces tárgy van kiállítva.

Középen egy madár ijesztő pléhmacska, mellette meg mini üvegbúrák gondolom a palánták védelmére a fagyok ellen.

Gyönyörű vörösréz munka, permetezők.

Régi szerszámok, növényvédő szerek.

Ez volt a kedvencem, az üvegcső. A feltaláló George Stephenson, akinek korábban voltak kisebb találmányai, például a gőzmozdony, de úgy tűnik kertek világát is sikerült fejlesztenie a zsenialitásával. Ez egy uborka egyenesítő, mert a felirat szerint nagyon zavarta, hogy az uborkái össze-vissza nőttek, és ezzel az eszközzel egyenes uborkákat tudott termeszteni. Micsoda kertész elhivatottság, hogy valaki üvegből kifúvat egy ilyen csövet, hogy az uborkái tökéletesek legyenek?!

Nagyon régi, növény jelölő táblák.

Ez volt az előadás helyszíne. 170 jegyet adtak el a szimpóziumra, de sokkal többen voltak.

Az előadás előtt. Kicsit izgultam a magam prezentációja miatt, de szerencsére elég jól felkészültem, sikeres volt. Sokan jöttek utána hozzám, kérdeztek sok érdekeset. Mind ismerték Budapestet, sokat áradoztak a város szépségéről.

Az előadás után teljesen felszabadultan.

Utána volt három nap bejárni Londont és a múzeumaikat. Fotóztam mindenfélét, ezek csak néhány zöld kép a városról. Az is igaz, hogy Londonban nem a legszebbek a kertek, ilyenkor február elején, de szerencsénk volt, végig sütött a nap, talán kétszer kellett elővenni az esernyőt.

Iskolakert faliújság.

Városi méhészet. Egy nagy park szélén elkerítettek egy kisebb részt, és oda telepítették a kaptárakat. Senki nem zavarja a méheket, ugyanakkor berepülhetik az egész parkot és a környéket.

Park tábla. Elegáns, informatív strapabíró megoldások.

Gerilla kísérletek, ezek azonban nem szoktak működni.

Fa jelölés. Gondolom a legfontosabb fasoraiknál egyenként követik a fák életét.

Szürke mókusok. Mindenhol ott vannak, nagyon szaporodnak.

Egy erősen visszavágott platánsor.

Imperial War Museum, Első Világháborús Home Front plakát:

Spórolj a búzával

Segítsd a Flottát

Egyél kevesebb kenyeret.

Hehehe…

Alapvetően platánokkal van tele a város, de a pálmák is megélnek.

Greenwich. Ez egy hatalmas park közepén álló templom. A parkhoz azért nem nyúltak hozzá, mert egy pestistemető van alatta, jobbnak látták nem bolygatni a dolgot.

Greenwich. Nem tudom milyen fa de nagyon szép. Örökzöldnek tűnt, az olajfa leveleire hasonlít a levélzet, de mégsem az volt.

A park emblémája.

Egyes helyeken a komposztálható háztartási hulladékot külön gyűjtik.

A londoni City állam az államban, teljesen önálló közigazgatási egység, amelyet a birodalom pénzügyi igazgatására hoztak létre. Úgy tűnik önálló kertészete is van.