A városi tanya

A városi tanya

Szemléletváltás a válság idején

Önellátás, takarékosság, környezetszemlélet

Írta: Rosta Gábor

2009. Leviter Kiadó

Ez az évszázad a komplex válsághelyzetekről fog szólni a bolygó lakossága számára: a hitelválságból kinövő gazdasági válságról, amelyet gyorsan fog követni az energiaválság, és hosszú távon az ökológiai rendszer válsága tetézi be a folyamatot. A városi tanya, az egyén lehetséges válasza a kihívásokra, a szemléletváltásról szól, amely előtérbe helyezi az önellátást, a takarékosságot és a környezetszemléletet.

Nap, mint nap nő a munkájukat elveszítők száma, a családok és az államok eladósodása soha nem látott mértéket ért el, egyre inkább szűkülnek a fogyasztásra épülő gazdaságok, az átlagemberek egyre kevesebbet költenek, egyre többek számára lesz valós veszély, a munkanélküliség, az elszegényedés és a kilátástalanság. A városi tanya egy lehetséges alternatíva az egyén számára a nehézségek csökkentésére, egy új életszemlélet kialakítására.

Talán az elkövetkező évek történéseinek megértéséhez 1929 világgazdasági válság, lehet az előképünk, de mégsem lesz ugyan az, minden másképp fog alakulni. Mi magunk vagyunk mások, sokkal sérülékenyebbek, sokkal magasabbak az igényeink, sokkal inkább függünk a civilizáció „vívmányitól”, elképzelhetetlen számunkra, hogy a mainál egyszerűbb körülmények között éljünk, egyszerűbbek legyenek a vágyaink és az igényeink.

Nagyszüleink túléltek számos konfliktusos időszakot: világháborúkat, forradalmakat, diktatúrákat és ostromokat. Mégis túléltek, mert megvolt a képességük alkalmazkodni, elfogadni a megváltozott helyzeteket, megtalálni az új szemléletet és cselekvési módokat a túléléshez. Mi ebben vagyunk szegények: a változtatás, a túlélés képességében. Saját gyengeségeink: a kényelem szeretetünk, a függőségünk a szolgáltatásoktól, az előrelátás és hosszú távú tervezés hiánya, az egészségtelen életmódunk, és legfőképp a változtatási képtelenségünk. Az egyéni utak megtalálása, egészen másfajta szemlélet kialakítása, az elkövetkező évek túlélésének a záloga, nem az államtól várni a segítséget, hanem kisebb közösségekben létezni, általuk túlélni az átalakulási időszakot. Az új életszemlélet nem szólhat másról, mint az önellátásról, a takarékosságról és a környezetszemléletről.

A városi tanya című könyv tematikus blokkokban tárgyalja az önellátó, takarékos és környezettudatos életszemlélet városi környezetben való kialakításának lehetőségét, praktikus oldalról közelíti meg az elkövetkező szűkös évek túlélésének lehetséges módjait, az egyén lehetséges válaszait a fellépő nehézségekre.

A tematikus blokkok a követezőképp épülnek fel:

  • zöldség és gyümölcstermesztés akár városi környezetben is,
  • az élelmiszerek házi tartósításának különböző módjai,
  • állattartás a városban: csirketartás,
  • a háztartás takarékos és környezettudatos vezetése, természetes takarítószerek és módszerek,
  • energiatakarékosság, víztakarékosság, passzív és takarékos házak építésének szempontjai,
  • a városi közlekedés új megközelítései: gyaloglás, kerékpár, közösségi gépkocsi használat, tömegközlekedés és a vasút újrafelfedezése.
  • Internet használat: külön függelékben sorolok fel több oldalnyi, a témával foglalkozó, külföldi és magyar Internet honlapot.
A könyvet a Leviter Kiadónál lehet megrendelni!