Szentendre közösségi kert koncepciótervezési pályázat

A szentendrei közösségi kert eljutott a megvalósulás egy fontos pontjára, az önkormányzattal közösen kiírtuk a koncepciótervezési pályázatot. Itt.
Lassan két éve tartó folyamat eredménye az, hogy eljutottunk a tervezésig. Egyfajta tendencia ez, minden új kerületnél-városnál kell két év mire az összes kérdés tisztázódik, elindulhat a kert megvalósulása. Szentendrén most jutottunk el odáig, hogy elindul a tervezés, biztosítottnak látszik az összes összetevő a kerthez.
A tervezéssel párhuzamosan január második felében elindulnak a közösségi gyűlések is, február közepén a kertészoktatás is, tavaszra felkészült, tervezett, kész kert lesz, jöhet a szezon. Néhányan azt gondolják, hogy ez rutin, de igazából nem az, minden kert más, ahogy minden önkormányzat más, persze van egyfajta metódus, de azt alkalmazni kell, mindig az adott körülményekhez kell igazítani.

Egy kicsit a tervezés és a tervezők fontosságáról:
Közösségi kertet egyáltalán nem könnyű tervezni, összetett szakmai feladat, nagyon sok szempontot és elvárást kell összhangba hozni. Minden helyszín más, így végtelen számú változó határoz meg egy-egy koncepciótervet. Fontos az is, hogy legyen benne ötlet, egyfajta szikra, ami azután az egész tervnek értelmet ad. A koncepció pályázat ezt a gesztust keresi, azt az ötletet, amelyre azután az egész kertet felfűzhetjük. A városi kertek a működésük során gyorsan új tartalmakkal telítődnek, viszonyítási pontjai lesznek a környezetüknek, sőt egy-két szezon után messze meghaladják a tervezők elképzeléseit, a kertet belakják a kertészek, a saját képükre alakítják. Persze a természet is dolgozik.

Szóval lehet pályázni…

Néhány koncepcióterv az Egyesület gyakorlatából:

Amfiteátrum kert, III. kerület – koncepcióterv

A Corvinus Egyetem tájépítészekkel 2013-ban csinált koncepciótervezési kurzushét legjobb munkája, úgy tűnik 2015-ben meg fog valósulni. Ennek a koncepciónak a kiviteli tervei most készülnek, utána engedélyezési folyamat, majd pályáztatás az építésre, és végül tavasszal elindul a megvalósítás.

amfiteatrumkert

 

Első Kis-Pesti Kert

Juhász Dóra, Szabó Ágnes és Kristály Anikó készítette az első városi kert tervét, még 2011-benés 2012-ben valósult meg a kert. Nagyon jó terv, kifejezetten jól működik a kert funkcionálisan és persze közösség i szempontok alapján is. Azóta persze nagyon sok minden történt, a kert maga is nagyon sokat alakult,nem csoda, idén fejezték be a harmadik szezonjukat.

Kép17

A Békási kert koncepciótervei.

Ugyancsak a Corvinus Egyetem tájépítészekkel csinált kurzushét eredményei, két koncepcióterv egy helyszínre. A megvalósult kert a két terv legjobb elemeinek a összessége lett, kikértük a leendő kertészek véleményét és az önkormányzattal is egyeztettünk folyamatosan. A Békási kert idén fejezte be a második szezonját, nagyon szépen fejlődnek, kifejezetten látványos, színes, komfortos kert, ráadásul nagyon hat a környezetére.

Kép5Kép6Kép7

Békási kert végterv

békáskert

 

Idén is volt koncepciótervezési pályázat az Egyetemmel, a Sziget Community Garden, de nem valósult meg. Igazából szerencse, utóbb derült ki, hogy egy ilyen mega fesztivál, nem a kertek világa. A koncepciótervek viszont jók lettek. A blogbejegyzés alján letölthetők.