Sziget Community Garden

Idén is kipróbálunk valami újat, közösségi kertet nyitunk a Sziget Fesztiválon. Ez egy nagyon érdekes kísérletnek ígérkezik, egy fesztiválkert mindenben más, mint az eddig megszokott városi kerttípusok. Már régóta érlelődött az elképzelés a Sziget Közösségi Kerttel kapcsolatban, de idén sikerült Szép Fruzsina és Gresó György segítségével valóban elindítani a koncepciót a megvalósulás útján.

Hasonlóan a tavalyi III. kerületi közösségi kerttervezési kurzushoz, az idén is a Budapesti Corvinus Egyetem, Kert- és Szabadtér Tervezési Tanszék (tájépítészek), mesterszakos hallgatóival és tanárokkal közösen, koncepciótervezési kurzust indítottunk. 11 hallgató 2 vezető tanár felügyeletével, 3 hetet dolgozott a Sziget kert koncepció tervein.

Tanárok: Balogh Péter István PHD, DLA, Gergely Antal építésztervező

Hallgatók: Suzuki Mieko, Gombásné Magyar Csilla, Bugnics Ida, Kis Fanni, Hrabák Luca, Mata Eszter,
Tolonics Kristóf, Papp Márton, Városy Dóra, Kocsis Orsolya, Vadász Andrea,

Ez volt a tervezési kiírás:

Tájépítész MA2

„Sziget Community Garden” – Koncepcióterv pályázat

2014. március

Egy fesztiválkert mindenben más, mint a hagyományos kerttípusok: élettartamban, funkcióiban, látványban, működtetésben, növényeiben, tervezési elemeiben, használatában és céljaiban is. A Sziget közösségi kert újdonság a Sziget fesztivál történetében, első ilyen típusú kertkísérlet. A kert sajátos nyugalmával legyen találkozó hely, pihenőhely a fesztivál forgatagában.

A kert napkeltétől-napnyugtáig lesz nyitva, a kerten belül kertszabályok szerint kell viselkedni, hangsúlyt helyezünk a környezeti etika oktatására. A kertben minden nap programokat szervezünk, (előadások, bemutatók, közösségi aktivitások). Kiállítások molinókon, kerttábla, támogatói táblák. A kert alkalmas tudásátadásra, szemléletformálásra, az önellátás és a városi kertészkedés reklámozására, vagyis valódi bemutatókertként funkcionál.

Növények: a Sziget Kert elsősorban látványkert, oktatókert (paradicsom, paprika, uborka, saláta, retek, cukkini, fűszernövények, gyógynövények, virágok, stb.), előre tervezett ültetési rend, tematika, esztétikai és oktatási szempontok alapján. Dézsában, boxban előnevelt növények. Sok faj – cél felhívni a figyelmet a sokféleség fontosságára.

A tervezés elemei:

  • Kertkoncepció, közösségi tér/termőterület (arányok – elhelyezkedés), ágyások, kertbútorok, heverők, árnyékfelületek/árnyékolók, virág-, gyógynövény-, fűszerkertek, öntözés (víz, vízhasználat), kertkapu, táblák, vizuális elemek.
  • A kert éjjel: A kert napnyugtától napkeltéig zárva lesz, éjszakai fénykertet lehet létrehozni. LED lámpák, tervezett látvány, fénykert.
  • Fakultatív tervezési elem: Secret Garden – A szigetlakók jelentős része rendelkezik okos telefonnal, használja is azokat. Különböző applikációkkal egy virtuális kertet hozhatunk létre, egyetemi szintű tartalmakkal és kreativitással.

Tervezett előadók: Rosta Gábor – Városi Kertek Egyesület, Szép Fruzsina – Sziget Produkciós Iroda, Mirek Barbara haszonnövények-közösségépítés, Bodóczky Antal – MOME

Beadás határideje: 2014. április 3.csütörtök (prezentáció!)

Beadás formátuma: pdf fekvő A/2 , 2-3 lap (makett, makettfotó kötelező!)

KSZT, 2014. március 4.

 

A kurzushét sikerességét tematikus előadássorozattal próbáltuk előmozdítani:

  • Rosta Gábor VKE– Városi, közösségi kertek, New York-i kertek;
  • Kaló Márk VKE– Fesztiválok, fesztiválok működése, fesztivál gyakorlat;
  • Szép Fruzsina programigazgató, Sziget Kulturális Menedzsment Iroda – Sziget 2014, fesztiválszempontok, a Sziget Community Garden szerepe az idei Sziget fesztiválon;
  • Mirek Barbara – a fesztiválkert növényei, előnevelés, technikai és kertészeti kérdések,

ezen kívül a helyszínt is bejártuk, felmértük. Azt gondolom, a lehetőségekhez képest jól elő lett készítve a tervezési kurzus, minden adott volt ahhoz, hogy jó koncepciótervek szülessenek. Az vicces volt, amikor a hallgatók valóban szembesültek a Sziget Fesztivál valójával, amikor rájöttek, hogy ez egy nagyon más természetű tervezési feladat, mint amikkel eddig találkoztak. Ehhez képest jó koncepciók születtek, ezekből lehet továbbépítkezni.

Hogyan tovább?

Az elkövetkező hetekben a koncepciótervekből kiválogatjuk a használható, továbbfejleszthető elemeket, megpróbáljuk egységes kertté formálni a sokféle felvetést. Ez szakmai feladat, mind a Corvinus tanárok, mind a Sziget szakembereinek és persze az Egyesület szakmai tudása kell majd. Emellett el kell kezdeni beárazni a kertet, emellett ütemtervnek is készülnie kell, mindent a Sziget fesztivál egy hetére kell fókuszálni.

Április végén, május elején egy támogatói – szponzori eseményt szervezünk, valószínűleg a szigeten, ahol bemutatjuk a koncepcióterveket, illetve az azokból kiválogatott kertelemeket és a végleges kerttervet, költségvetést, és persze a szponzori ajánlatot.  A magam részéről elég bizakodó vagyok, az elkészült koncepciótervek jók, a lehetséges támogatók gyűlnek, a Sziget Community Garden elég jó szponzorációs téma, pályázatot is adtunk be erre a projektre, szóval azt gondolom, hogy rövidesen összeáll a kép, készülhetünk arra, hogy lesz közösségi kert a szigeten, a Sziget Community Garden.

P060314_09.29P060314_09.29_[01]

A tervek letölthetők PDF formátumban:

Community Garden

Napgarden

Natural Hi

Plakát

Prezentáció