Wild Life Farming – A wuhani vadhús piac története

Nagyon érdekes filmbe futottam bele, „Miért mindig Kínában tűnnek fel az új betegségek? címen” – Why new diseases keep appearing in China. Angolul van. A Vox készítette néhány napja.
Alapvetően a wuhani vadhús piac és üzletág történetét és a Covid-19 járvány kitörését elemzi. A vadhús tenyésztés egy létező, gazdag üzletág, alapvetően a leggazdagabb és a legszegényebb réteget szolgálja ki, miközben elképesztően szabályozatlan, kegyetlen és mocskos. Nagyon tanulságos a működése, a történelmi beágyazottsága, a modern Kínában való mai létezése és a vevőköre. Egy törvényi rést kihasználva, felépítettek egy, az egzotikus vadállatok húsára épülő iparágat, kisléptékű vadhústenyésztés (backyard gardening), és árusítás a wuhani vadhús piacon, a legvadabb körülmények között. Ez az üzletág és a wuhani piac, időről időre produkál súlyos járványokat, amelyek azután végigsöpörnek a bolygón és mindenki megszívja. A SARS volt ilyen és most a Covid-19.
De ez nem csak kínai sajátosság. Az Ebola is vadhúsról került az emberre, Afrikában. Ha rákeresel a „bushmeat” szóra a neten, kiderül hogy az emberiség mindet felfal, ami úszik, mászik, vagy repül. Ráadásul a vadhús sok helyen nem is luxuscikk, hanem a napi túlélés, a napi betevő. A zsiráfoknak állítólag harminc évük van hátra, akkor fogják megenni az utolsót az emberek. Az állatok nem kihalni fognak, hanem felfalják őket!
A járványok, az egyetlen eszközök, amivel a vadvilág védekezni tud ellenünk. A Covid-19 vírus mutatja meg, hogy nem is teljesen eszköztelenek ellenünk.

 

Azt hiszem, itt az ideje beszántani és sóval behinteni a wuhani vadhús piacot és a többit is!