Szélrózsa kert, Szentendre

szelrozsa-embl

Szélrózsa kert

Alapítás éve: 2015

Cím: Szentendre, Püspökmajori lakótelep. A Fehérvíz utcai lakóépület előtti önkormányzati tulajdonban lévő zöldterületen helyezkedik el. A helyrajzi szám: 8634/87.

Megrendelő: Szentendre Város Önkormányzata , Verseghi-Nagy Miklós Polgármester

Önkormányzati kapcsolattartó: Kudett Krisztina, városi főkertész

Tervező: Reith Anita tájépítész

Kivitelező: Városi Szolgáltató Nonprofit Kft.

 

Adatok

Kert teljes területe 984,85 m2

Ágyások száma: 28 db

Ágyások mérete: 7,2 m2

Közösségi felületek, burkolt bejárati zóna 128,45 m2

Termesztői felületek közti közlekedő felület 573,54 m2

Közös használatú termesztői felületek 81,26 m2

Egyéni termesztői felületek 201,6 m2

Kerten kívüli cserje- és évelőfelületek 151,96 m2

Locsolás: Hálózati víz

Komposztálás: igen

 

Szélrózsa kert

A Szélrózsa kert a helyi hagyományt felelevenítő névválasztás, a kert területét eredetileg „szeles domb”-nak hívták, illetve Szentendrének van egy saját rózsafaja, így ennek a két szónak és fogalomnak az összevonásából alakult ki a név. Érdekes módon fel sem merült, hogy Szentendre kert legyen, ennél lokálisabban fogalmazták meg magukat.

A jelen pillanatban:

  • Van egy megvalósítható kerttervünk.
  • Van kertvezetőnk.
  • A kertnek van neve, nemsokára emblémája is.
  • Van egy egyre jobban önmagára találó, induló közösségünk.
  • Elindult az oktatási program.
  • Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk lehetséges szponzorokkal
  • Minden szempontból reálisnak látszik a kert április 22-i Föld Napja, indítása. Ez még nem kertátadó, ez csak a kertművelés kezdete.

A közösségről:

Úgy tűnik az Szélrózsa kert lett az a kert, ahol a legmagasabb a diplomások aránya, ennek is megvannak a maga előnyei-hátrányai. Nem konfliktusmenetes az elmúlt időszak, viszont látszik, hogy mindezek erősítik Őket. Sok bennük a türelmetlenség, szeretnének minél jobban részt venni a kert kialakításában, jogos igényeik vannak a kert összképével és kialakításával kapcsolatban. Nagyon fiatalos a társaság, ebben a kertben a legalacsonyabb az átlagéletkor, a tagok a jelenlegi lehetőségekhez képest aktívak, motiváltak.

Sajnos a jelen pillanatban számukra a közösségi kert még csak virtualitás, nagyon várják már, hogy megépüljön a kert, elinduljon a kertészkedés. Amint kikerülnek a kertbe, amint mindenkinek lesz kulcsa a kerthez, az egész közösségfejlődési folyamat új szintre lép, minden sokkal direktebb lesz.

Az elkövetkező hónapokban sorban lesznek oktatási órák, és közösségi gyűlések, ahol felkészülünk az első szezonra. Egy nagyon sűrű év áll előttünk, minden első év nagyon kaotikus, kimerítő.

A közösségfejlődés szempontjából a legfontosabb, hogy a kert, minél előbb megépüljön, minél előbb gyakorlatban kertészkedjenek, és legyen elfoglaltságuk, amely mentén kialakulhat az együttműködés kultúrája. Már nagyon várják.

 

P260115_18.18szentendrekert20150829_10001120150828_18064820150828_18070220150813_091908index