Alakuló kertek 2013

Az idei évben a Városi Kertek Egyesület 5 kertet fog alapítani Budapesten. Több kerületben már elindultak az első lakossági fórumok, lassan elkezdődik a tervezési folyamat, és természetesen elindul a közösségépítés is.

 

III. kerület, Óbuda

Két kert indul a kerületben:

Békásmegyer Duna felöli részén a Királyok útja – Juhász Gyula utca találkozásánál fekvő területen,

Kaszásdűlő megállónál a Boglya utca – Szérűskert utca –Búza utca között fekvő zöld területen.

Két kertindító lakossági fórumot tartunk a kertek alapításával kapcsolatban:

Békásmegyeri kert:

Időpont: március 13. 18 óra

Helyszín: Zipernowsky Károly Általános Iskola, III. Zipernowsky u. 1-3.

Kaszásdűlő kert:

Időpont: március 11. 18 óra

Helyszín: Dr. Szentgyörgyi Albert Általános Iskola, III. Szérűskert u. 40.

A lakossági fórumon előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a kertek történtéről, alapítás folyamatáról, a kertek működéséről, a közösségépítés folyamatáról és természetesen elkezdődik a jelentkezők regisztrációja. Mindkét kertben valószínűleg 30-40 darab 7 m² ágyás alakítható ki. A fórum célja bemutatni az előttünk álló szezon fontosabb eseményeit, illetve, hogy milyen eredményekre számíthatnak a résztvevők.

Óbuda.hu

Közösségi kertek Óbudán

 

XI. kerület, Újbuda

Egy kert alakul az őrmezei lakótelepen.

Itt már megvolt az első lakossági fórum, Dr. Hoffman Tamás polgármester úr is eljött, érdekes élmény volt. Voltak néhányan akik ellenezték a kertalakulást, főleg azok akik a szomszédos házban laknak, ők a zajtól félnek leginkább, de sokkal többen voltak, akik a ágyást szeretnének, közösségi kertészekké akarnak válni. Az érdekes volt, hogy sok a fiatal közöttük, biztos vagyok benne, hogy jó kert fog születni a XI. kerületben.

Fórumot tartottak a közösségi kertekről

Kertek születnek Újbudán

Újbuda.hu – Közösségi kertek

Templomkert Újbudán.

Újbudán épül egy másik kert is, az Budapest-Albertfalva-Református Egyházközség, albertfalvi részén, gyülekezeti közösségi kert alakul. Ez egy nagyon érdekes kísérlet lesz, teljesen más feladat egy hit mentén szerveződő gyülekezetnek kertet alapítani, mint a „civil” kertek. Itt is megvolt egy első előadás, nagyon sok érdeklődő volt, számosan jelentkeztek a kertbe.

XIX. kerület, Kispest

Kispesten az Első Kis-Pesti Kert eredményei alapján a kerület vezetése újabb kert alapításáról dönt a napokban. Az új helyszín, a újonnan épült Forrásház melletti terület a Dobó Katica utca és Arany János utca között található telken. A jelen pillanatban még nem indult el a szervezés, az önkormányzat végső jóváhagyására várunk. Kispesten elég hosszú a várólista, illetve a környék lakói közül fogjuk megszervezni a kertészeket.

XXII. kerület Budafok Tétény.  

Budafokon hasonlóan a többi kerthez, lakótelepi környezetben szeretnénk létrehozni a városi kertet, a Leányka utca 60 számú telken.

Az első lakossági fórum, a kerttel kapcsolatban 2013. március 1-én, 18 órakor lesz a Budai Nagy Antal Gimnázium dísztermében. (XXII. kerület, Anna utca 13-15.)

Áprilisban nyitja kapuit Budafok-Tétény első közösségi kertje

Az alakuló kert Facebook oldala

kert