Beszéd az Aranykatica kert megnyitóra

Tavaly az Első Kis-Pesti Kerttel elvetett mag jó talajba került, új kertet nyitunk a XIX. kerületben, az Aranykatica Kertet. A tavaly elindított közösségi kert, az első mintakert, új kerteket szült itt Kispesten, a III. kerületben, és még számos kert van előkészítés alatt, látszik a folytatás, új kertek fognak születni.

A két kispesti kert igazi értéke, a minőségérzékenység, a szakmai és közösségi minőség megtestesülése. A tavalyi kísérletezés és próbálkozások mára kipróbált követelményekké váltak, amit az Aranykatica kert minden szempontból teljesít.

A kert minden eleme a helyére került: a kerítés, a termőföld csere, a vízhálózat, a közösségfejlesztés, még a vandalizmus sem ártott a kertnek, erősítette a közösséget.

Bár fiatal még az Aranykatica kert, de máris hosszú a története, volt 13 közösségi gyűlés, kertmegbeszélés, 2 bútorépítő hétvége, kertépítő-ültető hétvége, legalább 5 alkalommal volt szalonnasütés, bográcsozás, és volt egy károkozás is. Ezek a számok egy működő, fejlődő kert és szomszédsági közösség adatai, miközben működik a közösségi normák kialakulása, közösségé válnak a kert kertészei.

Kívánom, hogy az Aranykatica kert hosszú időt éljen örömben, gyarapodásban, békében, inspiráljon más kerületeket is városi kertek alapítására, továbbra is mutasson minőségi mintát a jövőbeni közösségi kerteknek.

Köszönöm a figyelmüket!

szallagatvagasnyitonap