8.000.000.000

Néhány napja a Föld lakossága átlépte a nyolcmilliárdot, azóta megy a számolgatás és tippelés, hogy hogyan folytatódik a népességnövekedés, lesz-e tetőpont, vajon hol áll meg ez az egész?

Mi van, ha ez a csúcs, innen már csak lefelé megy a menet, már benne vagyunk a populációs összeomlásban?

Emlékszem még a Covid előtt az ENSZ és a FAO diadalittas közleményeket adott ki, hogy a Földön felszámolták az éhezést, kisebb elszigetelt esetektől eltekintve megszűntek a nagy éhségjárványok, minden szuper. Aztán azóta eltelt 3 év és újra 800 millió ember éhezik, eufemisztikusan úgy mondják, éhesen alszik el. Ehhez csak annyi kellett, hogy egy pici vírus betegyen a világgazdaságnak és az ellátási láncoknak. Aztán jött az orosz-ukrán háború, az is jól bekavart a harmadik világ élelmezésébe. Sok könyörgés és háttéralkuk mentén indulhattak el a gabonaszállító hajók, ezért nem láttunk még igazán durva jeleneteket. És eközben csöndben elkezdett éhezni a Föld lakosságának 10%-a.

A neheze viszont csak most jön. Ezt az évet az emberiség a tavalyi terméssel húzta ki, így is sokan lettek, akiknek nem jutott elég, de ez még a biztos menet kategóriája, a raktárakban volt a termés. A jövő év lesz a kemény, ugyanis az elkövetkező évek a jövő évi mezőgazdasági terméstől függnek.

Azonban globális élelmezési láncban támadt egy befoltozhatatlan lyuk, úgy számolják, hogy a globális műtrágya termelésből hiányzik 40 %. Az európai, az ukrán, az orosz és az amerikai műtrágyagyártók, szinte semmit nem termeltek idén, a háború és a gáz ára miatt. Jövő tavasszal, amikor vetni kell, nagyon fog hiányozni ez a le nem gyártott műtrágya, ezt már pótolni nem fogják tudni, arra nincsenek kapacitások és a földgáz ára sem csökkent. Ahova nem jut műtrágya, ott a termés 50-70% kiesik. Ez egy irdatlanul nagy hiány lesz, amit semmivel nem lehet pótolni. Az a 800 millió éhező, akik éhesen feküdtek le idén, jövőre sokkal rosszabb helyzetbe fognak kerülni, egy részük szó szerint éhen fog halni.

A Föld lakossága évi 60 millió fővel nő, ennyivel születnek többen, mint akik meghalnak. Ez egy viszonylag stabil szám, évtizedek óta ez a növekedési trend. Mi van, ha a 800 millió éhező 10%-a meg fog halni jövőre? Rögtön nem leszünk 8 milliárdan. És miért csak a 10 %-a halna meg? A tömeges éhezéseket, az állami rendszerek összeomlása kíséri, „falling states”, dominó hatásként borulnak meg teljes régiók, látni fogunk tömeges migrációt, erőszakot, törvénynélküliséget. Mi van, ha a populációs összeomlás már elindult, csak még nem látjuk? És vajon hol áll meg?

Amikor dr. Rachel Snow az ENSZ-től arról beszél, hogy majd 2100-ban mi lesz, nem hiszek a fülemnek. Itt nekünk nincs 2100-ig erőforrásunk, ez a 8 milliárd ember fenntarthatatlan, nem az hogy még növekszik a szám, ez a populációs kártyavár össze fog omlani. A bolygó nagyon durva eszközökkel fogja csökkenteni az emberiség létszámát. A 8 milliárd embert lehetőségnek és erőforrásnak nevezi?! A bolygó, meg a ökoszisztéma vajon minek nevez minket?

Az emberiség létszáma minden képzeletet felülmúl, nagyjából feléltük a bolygó erőforrásait, kialakítottunk egy olyan mezőgazdaságot és ellátási láncot, amelyről kiderült, hogy nagyon sebezhető és főleg nem fenntartható. Miért gondolják azt, hogy ez még elmegy valameddig?