A Fehér Ház kertje 2016 után…

Nyolc éve amikor az Obama házaspár a Fehér Házba költözött, egy-két hónap nyugalom után kitört a 2008-as ingatlan és tőzsdei válság. Michelle Obama 2009-ben elindította a Fehér Ház zöldségeskertjét, ami azóta is nagyon szépen működik, minden szezonban fejlődött. A két világháború és a ’29-es gazdasági világválság idejében is volt zöldségeskertje a Fehér Háznak, ennek nagyon erős kommunikációs, szemléletalakító ereje volt és van, ráadásul már hét éves a kert, nagyon sok minden történhetett, sokat fejlődött azóta. Például az első években simán csak a gyepet törték fel és nem építették még ki az ágyáskereteket, járófelületeket, sok szempontból egy organikusan fejlődő kert volt, nem egy előre megtervezett, épített kertként indult. Mára emelt ágyásaik vannak, kiépített járófelületek, látványos a fejlődés. Sok előadásom során mutattam képeket az elnöki kertről, beszéltem a kert missziójáról.

white-house-garden

Lassan eljön az ideje, hogy Obamáék kiköltözzenek a Fehér Házból, és a First Lady aggódik, hogy mi lesz a kerttel. Végignézve a két jelöltet, hát nem sok jövőt látni a kertnek. Nem tudom elképzelni, hogy Melania Trump, vagy Bill Clinton ott tüsténkedne a kertben, növényeket gondozna, iskolai csoportokat fogadna, egyáltalán foglalkozna ezzel az egésszel.

Annak idején ez egy nagyon fontos, máig ható üzenettel teli kezdeményezés volt, inspirált sokakat, része volt az elnöki pár imázsának, de a választások már ilyenek, új karakterek jönnek, nagyon más lesz minden. Talán megmarad a kert, de Michelle Obama nélkül azért nem ugyanaz a történet.

Cikk: Obama felesége a veteményes jövőjéért aggódik

Bill kertészkedik, vagyis inkább csak a szerszámot támasztja.

bill-gardening

Melania Trump. Az egyetlen kép a neten Róla, ahol valami zöld is van a képen.

melania-trump

Ezen a linken pedig Michelle Obamát láthatjuk kertészkedés közben.

michelle-obama