Első Kis-Pesti Kert, 2023 tavasz

Ültető nap lesz a Böszi kertben (Böszörményi úti közösségi kertben) és fűszernövényeket kértem az Első Kis-Pesti kertből, gondoltam jó lenne ha a fűszerkert eleve tövekről indulna. Tegnap nem volt annyira pocsék időjárás, mint ma, kimentem kispestre. Mária várt a kertben, itt a képen épp térdig áll a fűszerágyásban

Fűszerkert

Bár még nagyon az eleje a szezonnak, mégis szépen fejlődik minden, május közepéhez képest jól néz ki a kert. Ez a fűszerkert.

Az ágyások is mind nagyon szépen be vannak ültetve, látszik, hogy az elmúlt hetekben volt elég napsütés, szépen fejlődnek a növények.

Ez még csak május közepe. Sokkal dúsabb lesz néhány hónap múlva.
Az is jellemző, hogy elkezdenek felfelé terjeszkedni. Az ágyásméret adott, a földéhség meg ott van, megpróbálják az összes fotont munkára fogni.

Az nagyon tetszik, hogy nem csak a haszonnövényekre fókuszálnak, hanem a virágok és dísznövények is elszaporodtak az elmúlt években.

A kertkaputól jobbra, “Üdvözlő virágágyás”.
Valamilyen kúszó virág. Nagyon szép.
Másik, elképesztő a színe, a telefon kameráját is megtréfálta.

Teljesen kialakult a közösségi tér, persze 11 év alatt illendő is. A közösségi tér, minden, ami nem növény a kertben. A kertben 90% közösségi élmény, 10 % kertészkedés. Ehhez infrastruktúra kell. Ezek azok…

Közösségi tér, itt szokták tartani a kertgyűléseket, meg a kerti partikat.
A szerszámtároló melletti terület, talicska és mindenféle tároló.
Szerszámtároló belül, nagy a rend… Könyvtáruk is van.

Ezektől viszont lehidaltam..

Pálma a kertben. A telet egy pincében tölti, nyáron viszont kint van a kertben.
Két darab banánfa. Három évesek, még nem hoztak termést, viszont kibírták a teleket. Mi lesz ha az Első Kis-Pesti kertben banán fog teremni?! Az mennyire klímaváltozás?!
Ráadásul madárbarát kert, odúk és itatók. Kellenek.

Holnap viszont a Böszi kertben lesz kertindító nap, Ültető nap. Ez az első igazi kertben töltött napunk, az elmúlt hónapok rákészülése, oktatások, kertgyűlések, a tervezési folyamat, a kert építésének követése, holnap válik valósággá, holnap rugaszkodunk el a rajtkőről. Indul a kert. Izgalmas lesz, remélem nem fog esni. A kerttagok megrendeltek egy csomó palántát, én is leraboltam az EKPK-t fűszernövényekkel, ha esik, ha fúj, de inkább ha süt a nap, holnap ültetünk.

Holnap ültetőnap.

Ez a néhány kép nem tudja visszaadni azt a biológiai gazdagságot és sokszínűséget, amit a EKPK mutat, ezek csak hópihék a jéghegy csúcsán. Elképesztő, hogy egy kert hova képes fajulni röpke 11 év alatt, a városban.