Koronavírus és Baby boom

Lassan globális élménnyé válik a kínai Vuhanból elindult Covid-19 járvány, kevés kivétellel mindenhova elért, hol durván, hol kezelten. (Afrika, Dél-Amerika, Indiai félsziget még nincs is a listában, ott lesz igazán csúnya világ, ha bejut a vírus).

Eddig az érintett országokban leghatékonyabb védekezésnek a karantén bizonyult, Kínában úgy tűnik, sikerül kordában tartaniuk a fertőzést, legalábbis az elmúlt napok ezt mutatták. Az elszigetelt eseteknél meg az továbbfertőzést sikerült a karanténnal megakadályozni. Ez egy nagyon szigorú, hetekig tartó elszigetelődéssel jár, egy városlakó esetében, a lakásból se ki – se be, szigorúan összezárva a családdal, vagy egy másik közösséggel, néha több hétre. Az, milyen lehet?!

A Vuhan-i karanténba zárt emberek, az elmúlt húsz évben napi 12 órát dolgoztak, hogy felépítsék a kínai gazdasági csodát, és most hirtelen tétlenségre lettek ítélve, összezárva a családjukkal, meg a kínai internettel. A kínai neten lezajlott egy közösségi forradalom, és valószínűleg sokuk élete is gyökeresen megváltozik ez után az élmény után. Túlélni egy járványt, végigcsinálni a karantént, valószínűleg meghatározó életesemény.

Kifejezetten érdekes aspektus lesz a végén, hogy a Covid-19 járvány, ahelyett, hogy megtizedelné az emberiséget, egy globális baby boom előidézője lesz, a sok lokális karantén után 9 hónappal, rengeteg szülés lesz, számos helyen fognak produkálni helyi baby boomot.

Volt ennek történelmi előzménye, 1977-ben New Yorkban kimet az áram és volt egy rakás fosztogatás meg erőszak, de a Város lakosainak döntő része otthon töltötték az éjszakát, gyertyafénynél, aztán  9 hónap múlva, a kórházak folyosóin is szültek. A New York-i lakosok nagy része Szex-el töltötte a karantént. Most is valami hasonló lesz, csak sok helyszínen.

A Második Világháború után is bekövetkezett egy baby boom a harcoló országok társadalmaiban, az egyik legnagyobb Az USA-ban. Ők a Boomerek. Ők nagyon sokat változtattak Amerikán, még ma is meghatározó réteg.

Azok a babák, akik 2020 szeptember-október-november-december körül fognak születni, lesz egyfajta különlegességük, ők lesznek az első poszt apokalipszis generáció . Nem boomerek, nem millenniumi generáció, nem X, Y, Z generáció, hanem ők lesznek a “Covid-19 generáció”, egy valós-globális mérföldkőhöz köthető cohors, már az indulásnál pontosan definiálható közösség. Érdekes lesz.

Sok tanulsága lesz még ennek az évnek.  

Jó képek a második világháború utáni baby boom eseményről