KRESZ park – tájépítész hallgatói kurzushét

Idén is sikerült összehozni egy tervezői kurzushetet a Tájépítész hallgatókkal. Ez már kezd hagyománnyá váni, ez volt a negyedik ilyen tervezői esemény. Idén Kispest adott témát, a KÖKI állomás mellett, az úgynevezett Kresz parkot kellett újragondolni. Az egész folyamat tavaly kezdődött, amikor az Árnyas kert építése során megjelent egy lakossági ellenállás, amely rávilágított a terület elhagyatottságára.

Azért indítottuk el a kurzushetet, hogy ötleteket, koncepciókat gyűjtsünk a park lehetséges újrafogalmazásához.

Előzmények

 • Az egykori KRESZ-park Kispest egyik leginkább elfeledett, ugyanakkor központi helyen lévő parkja. A KÖKI, iskola, piac található a közelében.
 • A park korábban kerékpáros KRESZ-parkként épült a lakóteleppel együtt, 40 évvel ezelőtt, az akkori igényeknek megfelelően. Mára az aszfaltozott utak véglegesen leromlottak, a KRESZ-táblákat már régen ellopták, a parkban nincs közvilágítás, meglehetősen rossz a környék közbiztonsága és híre.
 • A kertben több érdekcsoport megfigyelhető: a kutyások, gyerekes szülők, fiatalok, nyugdíjasok, a környező ház lakói, közösségi kertészek.
 • A terület nagy, sűrűn lakott a környezete.

kreszpark

Tervezési szempontok:

 • A tervezési területen a különböző érdekcsoportok igényeinek megfelelő térrendezés, multi-funkcionalitás megteremtése.
 • A világítás megoldása
 • Közösségi terek, padok, árnyékfelületek, stb.
 • Megoldás a kutyások problémájára
 • Fitnesz gépek
 • Szemetesek, kutak
 • Javaslatok a használatra és fenntarthatóságra.

 

20160509_092042_resized

Briefing. A hallgatók kaptak egy kimerítő tájékoztatást a kerületről, a parkról, a zöld programokról, a kerületi elképzelésekről, elvárásokról.

20160509_105326_resized

Terepbejárás.

Ezután a kurzushét végén prezentációt tartottak az Önkormányzat dísztermében. Szerencsére sokakat érdekeltek a tervek, jó volt a közönség.

20160513_115629_resized

Prezentáció

20160513_121454_resized

Csoportkép a tervekkel.

A tervek:

Download (PDF, 9.29MB)

Download (PDF, 3.25MB)

Download (PDF, 5.22MB)

 

A tervbemutatás végén a helyi sajtó készített interjúkat, volt egy érdekes kérdés, sokat gondolkoztam rajta később.

-Miért kell hozzányúlni a KRESZ parkhoz? Miért nem jó, úgy ahogy van?

Nagyon sok érvet lehet felhozni a park megújítása mellett. A park már régen nem KRESZ park, az eredeti utak a végletekig leromlottak, használhatatlanok. A táblákat már régen ellopták, a park látogatói sem a bringás kisgyerekek, legalábbis döntő többségben. A park a jelen állapotában számos hiányosságot, elhanyagoltságot mutat. Ugyanakkor központi helyen van, sűrűn lakott a környezete, bizonyos hogy egy rendezett park jól szolgálná a környék lakosságát.

Másrészt minden változik, ebből nem lehet kimaradni. Azt persze meg lehet tenni, hogy nem törődünk a területtel, hagyjuk olyannak amilyen, hagyjuk a maga természetes módján tenyészni. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ez az attitűd egy városban működő megoldás lenne. Változnak az emberi igények, a környezeti viszonyok, az elvárások a környezettel szemben, minden. Óhatatlanul bekövetkezik a változás, tehát ezt érdemes koncepciók mentén, irányítottan végigvinni, például egy hallgatói kurzushéttel felmérni, hogy mi minden hozható ki egy ilyen térből.

Jó lenne, ha a kispesti önkormányzatnak lenne ereje és pénze megújítani a KRESZ parkot, nagyon jó dolgot lehetne kihozni belőle.