A Városi Kertek Egyesület, az Első Kis-Pesti Kert szervezésében részt vesz a World Kitchen Garden Day elnevezésű nemzetközi eseményen, 2013 augusztus 25.-én.

Nagy nap ez az egyesület életében, ez lesz az első nemzetközi szereplésünk, számos ország kertjeivel közösen mi is megünnepeljük a konyhakerti napot, Kispesten. Jópofa programok lesznek, már nagyon megy a szervezés. Minden az egyesülethez tartozó kertnek lesz saját asztala, programjaik. Lesznek fejtörők, és erőgyakorlatok, kóstolás és kertbemutató. Szóval érdemes kilátogatni Kispestre, az Első Kis-Pesti Kertben, augusztus 25.-én, vasárnap.

 

Nemzetközi Konyhakert Nap

A Nemzetközi Konyhakert Nap egy évente sok helyszínen megrendezésre kerülő ünnepség az emberléptékű élelmiszer-előállítás tiszteletére, népszerűsítésére. Minden év augusztus 4. vasárnapján tartják. Ez egy komoly lehetőség arra, hogy az emberek a világ minden részén összegyűljenek családjaikkal, barátaikkal és a helyi közösségeikkel, hogy megünnepeljék az otthon termelt és saját készítésű élelmiszerek nyújtotta sokféle örömét és előnyét.

Háttér:

A Nemzetközi Konyhakert Egyesület (KGI) indította el 2004-ben ezt a kezdeményezést, mint egy egészséges válaszként a „Gyors falatok hónap”-ra, amit a Nemzetközi Gyors Falatok Egyesület szervezett. Az volt az ötlet, hogy ha a burgonya-chips, perec és fluoreszkáló narancsos sajt gyártók 28 napot és dollármilliókat tudtak a kampányukra áldozni, akkor a világ konyhakertesei is biztosan tudnak 1 napot a saját ételeikre fordítani.

 

Célok:

 • A bio konyhakertészkedés társadalomban, egészségmegőrzésben és vendéglátásban betöltött pozitív szerepének ünneplése
 • Figyelemfelhívás a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire és az emberek motiválása arra, hogy fedezzék fel saját régiójuk élelmiszer lehetőségeit.
 • Közösségi szellem építése helyi és nemzetközi szinten az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatokkal kapcsolatban

 

Tevékenységek:

Hogy az emberek hogyan és kivel ünneplik a Nemzetközi Konyhakert Napot, az tőlük függ. Vannak, akik nagy közösségi összejövetelt rendeznek a barátaikkal és szomszédjaikkal együtt nyilvános helyen, míg mások inkább egy bensőségesebb hangulatú családi kört részesítenek előnyben. Íme, néhány ötlet, amit a szervezéskor megfontolhat, attól függően milyen mértékben szeretne bevonódni:

 • Séta a környéken lévő kertekben
 • piknik a konyhakertben vagy helyi mezőgazdasági területen
 • konyhakerti kóstoltatás, szüret vagy ültetési ünnepség
 • gyűjtés a helyi élelmiszer/kertészeti jótékonysági szervezet részére
 • konyhakerti bemutató képzés
 • egy bizonyos élelmiszer köré szervezett ünnepség
 • egy helyi tanyán/gazdálkodónál szervezett tevékenység
 • stb,

 

World Kitchen Garden Day

kichenday_plakat