Tegnap volt a Zengő kert ünnepélyes átadója, ez Kispest harmadik közösségi kertje. Idén gyakorlatilag az egyetlen új kertje az Egyesületnek, több kert indításában is benne voltam, de úgy alakult, hogy ez az egy maradt a végére. Igazán rövid beszéddel készültem, ez sikerült:

Zengő kert

Négy évvel ezelőtt, az önkormányzati választások után, levelet írtam Budapest 23 kerületi polgármesterének, hogy alapítsunk közösségi kerteket, legyenek városi kertek. Az első közösségi kert itt kispesten alakult meg, az Első Kis-Pesti Kert, majd a második is, az Aranykatica kert, a harmadik kert Békásmegyeren, majd a negyedik kert újra a XIX. kerületben, a Zengő kert. Itt állunk most, ennek a kertnek az első szezonját ünnepeljük. Az elmúlt években felmérhetetlen mennyiségű tapasztalat gyűlt össze a városi kertekkel kapcsolatban, ebből született a Közösségi Kertek könyv, és úgy tűnik mozgalommá erősödik a városi kertek kezdeményezés, számos kert nyílt és nyílik Budapesten és vidéken is. Mindez innen indult el Kispestről, ez a minta, ezt érdemes követni. Köszönöm a Polgármester Úrnak, a Képviselő testületnek, az Önkormányzat dolgozóinak és a kispestieknek, hogy idáig eljutottunk. Köszönöm a figyelmet.

Tényleg rövid beszéd volt, igazából nincs a dolgon mit cifrázni, a kertek önmagukért beszélnek, működőképesek vagy nem. Túlélnek vagy elmúlnak. A kispesti kertek működnek.

Elindul a választási kampány, talán a Konyhakerti Világnap miatt, vagy vannak még további okai, de bele fog kerülni a kampányba a közösségi kertek dolog, nem vagyok biztos abban, hogy hasznára fog válni a kampányfigyelem az ügynek. Mindig úgy valósul jól meg egy kert, ha mögötte megegyezés, egységes akarat és támogatás van, az önkormányzat részéről, nem pártharc, hanem kerületi ügy.

Lassan vége az idei termőszezonnak, lesz idő levonni az idei év tanulságait, fazonírozni egy kicsit a működést, és ősszel – télen nekiindulni az új kertek szervezésének, a közösségépítés elindításának, a tervezés nyugodt végig vitelének, és tavasszal szépen meg fognak nyílni az új kertek, remélem már nem csak Budapesten, hanem vidéken is.

atadounnepseg