Mindhárom kertben megtartottuk az évzáró bulit, hosszú volt a 2013-as év, megadtuk a módját a kerti szezon búcsúztatásának. Tortaversenyt hirdettem a kertek között, a kerttémát kellett feldolgozni. Mindhárom kert saját tortával készült az évzáró eseményre.  Nos, az elmúlt napokban végigkóstoltam mindhárom kert tortáit,  például ezért is érdemes kerteket alapítani … A csokitorta egyébként is gyengém….

A kert-torta verseny ugyancsak közösségépítő elem, érdemes hagyománnyá tenni, megadni a módját minden szezon lézárarásának. Valahol része a kertversenynek sorának, ugyanakkor nagyon kreatív,  a torta alapvetően örömforrás. Játék és sikerélmény. Belül nagyon tetszett mindhárom kertközösség patriotizmusa, „a mi tortánk a legjobb”, holott mindhárom torta tökéletes volt, és főleg a közösség és az évzáró kerttalálkozó volt az igazi esemény. Mindenki beszélt mindenkivel, az egész egy kellemes kaotikus beszélgetős este lett, mindhárom kertközösséggel. Mindhárom kertben fontos szezont zártunk le, de az évértékelést később fogom megírni.

Én vagyok az egyetlen aki mindhárom tortát végigkóstolta, azt kell mondjam, ízre mind tökéletes volt. Mindenki a csokitorta, piskóta-tészta lapról indított, innen már nem lehet nagyon tévedni, azután a díszítésnél szabadult el a kreativitás, gyakorlatilag használtak mindent, ami ehető és a kezük ügyébe került. Arra jöttem rá, hogy a torták igazából esztétikai, kreatív kihívások, így is kell őket értelmezni. Ugyanakkor van egy kivitelezési faktor is, kézügyesség, ötletesség az anyagválasztásban, a koncepció is persze nagyon fontos.

Az elején azt gondoltam, hogy internet szavazást csinálok abból, hogy melyik torta nyerjen, de arra jöttem rá, hogy mind nyert. Írjátok meg a véleményetek, de nem csinálok szavazást, illetlen lenne az esemény nagyszerűségéhez.

Műelemzés

Első Kis-Pesti Kert

cake garden-elsokispestikert

A tortakészítő csapat nagy fába vágta a fejszéjét, az egész kertet kívánta megjeleníteni a kerttortával. A közösségi kert minden fontos eleme megjelenik: az ágyások, a közösségi tér, a fűszerkert, a fák (pillecukor) a komposztálók (tiszta csoki) a murvázott rész(kókuszreszelék), az egész torta, egyfajta „édes” modell, ehető tájképpé vált, ráadásul mértanilag és vizuális összhatás szempontjából is jó leképezése az Első Kis-Pesti Kertnek. Erőssége a tortának a mértani pontosság, a színhasználat, és az alapanyagok ötletes kiválasztása. Emellett nagyon finom volt.

Torta és évzáró buli képek – Első Kis Pesti Kert

Kerthonlap

Aranykatica kert

cake garden - aranykatica kert

Az Aranykatica kert tortája tele van költőiséggel, egy tortában egyesíti a tavasz-nyár-ősz-tél szezonokat, egy-egy ágyásra kivetítve az adott évszak legfontosabb jellemzőit. Nagyon szépek a növényábrázolások, gondos és aprólékos kézimunka volt megformázni mindegyik zöldséget, palántát, hóembert. Mind a négy ágyás nagyon kifejező, pontosan megjeleníti az ágyások szezonális változásait, miközben szép csendéleteket mintáz, a hóember, a palánták, a beérő zöldségek,  és a komposztálón pihenő termés, igazán sűrített információhordozók. A torta szemlélése közben Vivaldi Négy évszak műve jutott az eszembe, a csokitorta alap és a mérhetetlen mennyiségű marcipán, hasonló élményt nyújtott az ízlelőbimbóknak.

Torta és évzáró buli képek – Aranykatica kert

Aranykatica blog – Évzáró

Békási kert

cake garden- bekasikert

A Békási kert tortája a kert legjellemzőbb, legdominánsabb formai-vizuális elemét dolgozta fel a kertnek, a patkó alakú ágyásokat. Egy nagyon masszív csokoládétorta lapot képzeljen el az olvasó, pont olyat mint az ágyások, és ebbe marcipánból megformázott, sorokba rendezett, az ideális ültetési rendben sorakozó zöldségeket látunk. Ez egyfajta tanulmány, hogy jövőre, hogyan kéne ültetni a Békási kert ágyásait. A termények számtalansága az egyik legfontosabb jellemzője a tortának, sok zöldséget kellett megmintázni.

Békási kert honlap

Túl a tortákon ,a közösségi esemény jellege volt érdekes és izgalmas. Most kezdenek valóban közösséggé válni a kerttagok, most alakulnak ki azok a kötelékek, amelyek fontossá és megőrzendővé válnak a jövőben. Azt hiszem, hogy a kertek élményeket, emlékeket adnak és állandóságot.

Én is fotóztam az bulikon, itt van néhány kép:

Aranykatica Buli

aranykaticatorta2

aranykaticatorta3

aranykaticatorta5

aranykaticatorta4

Békási kert buli

bekasitorta2

bekasitorta3

bekasitorta4

Első Kis-Pesti kertbuli

cake garden elsokispestikert02

elsokispestitorta2