Még tavaly novemberben indult el az a folyamat, amely lassan alakot ölt, vagy legalábbis van benne előrelépés, Szentendre Önkormányzat Képviselő Testülete elfogadta a közösségi kert alapításáról szóló előterjesztést, és elfogadott egy előzetes költséget, ami persze kevés, de minden kertnél ez szokott lenni az alapképlet.

A közösségi kert alapítása Szentendrén egy érdekes folyamat lesz, több szempontból is:

A kert Szentendre, Püspökmajori lakótelepen lesz, hasonló betonépületek, mint a budapesti lakótelepek. Hasonlóan a többi kerthelyszínhez, itt is egy üres, jelenleg parlag terület jelölt ki az Önkormányzat a kert leendő helyszínének. Az elmúlt néhány évben épült egy kisebb játszótér, de magához a területhez, a lakótelep építése óta nem nyúltak.

A tervezési folyamat egy különösen érdekes menet lesz. Szentendre művészváros, számtalan tájépítész, építészmérnök, alkotó, művész lakik a városban, itt nem lehet csak úgy kinevezni valakit, hogy ő tervezze meg a kertet, egy egészen új módját kell kitalálni a tervezési folyamatnak. Hasonló koncepciótervezési pályázatot írunk ki, mint tavaly a Corvinus Tájépítész tanszéken végigvitt koncepciótervezési pályázat, azzal a különbséggel, hogy itt Szentendre város tájépítészeit, tervezőit fogjuk megszólítani, helyi közösségi esemény lesz a kert tervezése, a koncepciók zsűrizése, és a végtervezés.

Különösen fontos az Egyesület számára is a szentendrei helyszín, végre átlépjük a főváros határát, Pest Megyében alapítunk kertet, terjeszkedik a kertmozgalom, már nem csak Budapesten lesznek kertek, legalábbis az Egyesület szervezésében.

Február 18.-n lesz a második lakossági fórum, ez sem lesz egy érdektelen esemény. A legfontosabb napirendi pont a kerttagsággal járó feladatok és lehetőségek végigbeszélése lesz, a sok ilyen-olyan információt és bulvárhírt felülírva, pontosan tisztázni kell, hogyan is működik egy ilyen közösségi kert, mire készüljenek azok, akik közösségi kertészek szeretnének lenni, milyen események lesznek az első évben. Persze a tervezési folyamatról is fogunk beszélni.

Nagyon jó lenne a közösségi esemény lenne a kert alapítása, és nem csak a leendő kertészek számára, hanem Szentendrének is.

masodik lakossagi forum_szentendre_plakat_jav