World Kitchen Garden Day, jobb híján Nemzetközi Konyhakerti Nap.  Érdekes, hogy a haszonkerteknek is van nemzetközi napja. Az év minden napjára esik valaminek az ünnepe, valaminek a napja, 2004 óta a haszonkertek napja augusztus utolsó vasárnapja.

Minden kultúrát és tájegységet jellemez a kertkultúrája, kultúraalkotó elem az, hogyan bánunk a növényekkel, hogyan gondozzuk a kertjeinket. Ahogy a háztáji kert meghatározó kerttípusa volt a volt a rendszerváltás előtti magyar vidéknek, a mai haszonkert nélküliség is jellemez minket. Az elmúlt évtizedekben részei lettünk a globális élelmiszer kereskedelemnek, pénzért vásároljuk az élelmünket, nem csak a városban, vidéken is. Ma már furcsaság, bulvárhír haszonkertet művelni, főleg a városban, holott nem volt mindig így. Az Első Kis-Pesti Kerttől csak néhány száz méter a Wekerle telep, Európa egyik legszebb, legnagyobb kertvárosa. Kertvárosok –városi kertek, és ez nem csak szójáték.

A nemzetközi konyhakerti nap arról szól, hogy mi is meg tudjuk termelni a szükségleteink szerint a zöldséget, gyümölcsöt a városban, közösségben. Erre mindannyian képesek vagyunk, ha megkapjuk rá a lehetőséget.

A kispesti konyhakerti nap megszervezése igazi teljesítmény, ez az esemény mutatja meg a közösség erejét, alkotó szervezői készségét, köszönet érte mindenkinek, aki részt vett a megvalósításában. Külön öröm, hogy együtt voltak a városi kertek, az Első Kis-Pesti Kert, az Aranykatica kert és a Békási kert, és velünk voltak a barátaink, a Wekerlei kertbarátok és a kispesti kertbarát kör.

Remélem, hogy a nemzetközi konyhakerti napot a jövőben mind több városi kertben meg fogják ünnepelni, városokban és vidéken egyaránt, egyre több konyhakertet fognak művelni.

Egyébként kifejezetten izgalmas nap kerekedett az konyhakerti napból, szerencsénk volt az időjárással, nem esett. Az utolsó pillanatban minden összeállt, sőt maga az esemény még jobb lett,  mint képzeltem. Nagy volt a bőség terményekben, kóstolókban, programokban, kiállítókban, érdeklődőkben. Sokan jöttek el megnézni a konyhakerti nap eseményeit, állandó volt a nyüzsgés. Kifejezetten tetszett, hogy minőségi volt a látnivalók sokasága. Beszélgettem egy jót Bálint gazdával, nagyon jól esett a dicsérete, tetszett neki a kert, az esemény, maga a vízió. Kellenek a minőségi megerősítések, jó úton járunk.

Sokan jöttek más kerületekből, érdeklődtek, hogyan lehetne náluk kertet alapítani, van-e lehetőség együttműködni.

Jó esemény lett  ez a nemzetközi konyhakerti nap, jövőre is meg fogjuk rendezni, kertenként, lokálisan.

Kitchen-Garden-Day-logo