Szezonzáró az Aranykatica kertben

Gyorsan vége lett a nyárnak, minden kertben kerttakarító napot tartunk, felkészítjük az ágyásokat és magát a kertet a télre. A Zengő kert már megtartotta a maga kertnapját, most vasárnap az Aranykatica kert volt soron. Mázli volt az idővel, gyönyörűen sütött a nap, kellemes idő volt a kerti munkához. Sokan voltak és bár az Aranykatica nem konfliktusmentes kert, ez most nem érződött, úgy tűnik a második szezon végére ez a kert és a közösség is „összenőtt”, kényelmessé vált ott lenni. Óhatatlanul működnek a kis közösségek belső önjobbító mechanizmusai, voltak hullámhegyek – hullámvölgyek, de összességében szépen működik a kert, sőt prosperál, hiszen elkészült a szerszámtároló faházikó, a kert díszes lett a rengeteg virággal, cserjével, futónövénnyel. Ez is egy jól kinéző kert, és bár magas volt a fluktuáció, akik maradtak és az új tagok mára elkötelezett városi kertészek, a közösségi rutinokat nagyon jól értő és gyakorló csoport lettek.
A termés náluk is csapnivaló volt, a túl sok volt eső és a vándorpoloskák pusztítása, most nem lettek olyan kiemelkedő terméseredmények, mint tavaly.Reméljük, hogy jövőre kiegyensúlyozottabb időjárás lesz és jobb termés. Náluk a komposzt is megrothadt, van ilyen, nem ők a leg-ökotudatosabb kert, de ez is belefér. A kertek megtanítanak arra, hogy nem kell maximalistának lenni, és hogy mindennek eljön az ideje.
Jövőre már vannak terveik, többek közt felparcellázzák a közös művelésű területet, ott is ágyások lesznek. (Földéhség!) Nem igazán jött össze a közös művelés, és mindenképpen nagyítani akarják az egyéni termőterületeket. Teljesen jó, ha így akarják, csinálják így. Azt teszem, hogy egyáltalán nem szólok bele a kertek belső működésébe, részben mert már régen kiestem a napi működésük követéséből, másrészt mert ez már az ő dolguk, saját kertjüket és közösségeiket művelik, egyre jobban. Az Egyesületnek az volt a dolga, hogy elindítsa a kertet, megszervezze az első szezont, beindítsa a közösségépülés folyamatát, de a második szezon végére látszik, hogy nem kell a jelenlét, önjáróak, állandósítani tudják a működésüket, kezelik a felmerülő problémákat. És ez így jó! Jövőre megint megnyitunk egy csomó kertet, nekik is úgy tűnik, kell majd két év, hogy elengedhetőek legyenek.

 

aranykatica14 aranykatica7 aranykatica5 aranykatica11 aranykatica12 aranykatica15 aranykatica9 aranykatica8 aranykatica2 aranykatica6